În anul 2018 când am hotărât să înființăm Asociația Sky Legend ne-am dat seama că aventura noastră nu înseamnă doar a construi un avion ci și de a înțelege emoția echipei de proiectare, limitările tehnologice de la vremea respectivă și mai ales efortul uriaș de a transforma o idee într-un avion deosebit. Ceea ce înțelegem astăzi prin IAR 80 este doar rezultatul muncii lor, vârful aisbergului, și deseori uităm oamenii care au făcut posibil acest lucru.
Am crescut cu legende despre acest avion și îmi amintesc tristețea din glasul celor care au avut norocul să-l zboare… „Asta e !”, ne-am resemnat cu gândul că nu o să vedem și nu o să atingem niciodată un IAR 80 original. Dar timpul, asemeni unei furtuni de nisip în deșert, scoate la iveală din când în când un colț ruginit… și cine putea să-l vadă dacă nu Horia – un nebun simpatic care visează și respiră doar avioane și istorie.
- Băieți, gata? V-ați făcut sandalele cu cremă? a sunat mesajul lui telefonic. - Pregătiți rucsacii că avem treabă. Am raportul unui accident de IAR80 într-o zonă muntoasă greu accesibilă. Trebuie să mai fie ceva acolo.
Exuberanța a bubuit ca o șampanie; am amânat toți toate întâlnirile de business pe care le aveam, ne-am luat liber și am stat cu nasul lipit de geam ca nu cumva să înceapă ploaia.
În ziua programată eram cu toții la baza muntelui, cu cățel și purcel. Sebi venise cu cățelul Tommy iar Horia cu purcelul – în sandviș desigur.
După o scurtă strângere de mâini și un inventar al echipamentului am plecat spre zona indicată de documentele accidentului. Am început rapid să urcăm și am realizat destul de curând că aveam după noi un „echipament” care deși ne încurca, părea greu de debarasat – propriile burți. Asta ne-a făcut să luăm o pauză la o bancă de lemn, unde Horia ne-a povestit din prima expediție făcută în 2014… și dacă nu citez, cuvintele sunt pe aproape:
Când am plecat pentru prima dată în căutarea IAR-ului 80 ne-am întâlnit cu un grup de turiști și salvamontiști, „veterani” ai locului. - Bună ziua! Încotro? - Căutăm urmele unui avion căzut prin locurile astea. - Hehehe, măi băieți, asta e legenda munților! au râs ei superior. 2 ore mai târziu am descoperit locul accidentului și am recuperat primele piese dintr-un IAR80
Când am ieșit din pădure am făcut o nouă pauză, să ne hidratăm și să ne mai facem curaj unii altora căci drumul era lung. Am făcut „devizul de greutăți” și am repartizat echipamentul.
Poiana care ni s-a deschis era plină de urzici și singurul care luase decizia inteligentă de a veni în pantaloni scurți eram eu. Cum înjuratul e interzis pe munte am hotărât să fluier de câte ori mă urzic. Tocmai terminam de fluierat simfonia a 9-a a lui Beethoven când am ajuns într-o pădure ca-n filme – complet uscată, unde Tommy a țâșnit înainte, probabil ca să ne apere de vrăjitoare.
La sfârșitul pădurii, după 4 ore de mers în total, am ajuns la locul de campare, la baza unei stânci, unde fiecare dintre noi a încercat să-l corupă pe Tommy cu un sandviș. Un singur lucru a aruncat o umbră asupra expediției – Horia uitase muștarul acasă.
Între noi și locul accidentului nu mai erau decât ~350m de râpă hidoasă. Aici s-au întâmplat mai multe lucruri interesante:
1 – Horia a identificat locul accidentului după un copac aiurit care a crescut înglobând o piesă metalică din vechiul IAR; 2 – lui Sorin i-a cedat de emoție un genunchi și ca urmare a primit porecla temporară de "jambă moale"; 3 – Tommy s-a repezit în jos pe pantă și a început să sape ca un apucat. Nu s-a oprit decât când a scos din pământ o plăcuță de identificare de la trenul de aterizare al IAR 80 – motiv pentru care a fost declarat „omul zilei”
Ca să nu ne prindă întunericului pe munte, am calculat că timpul de căutare e limitat la numai 1,5 ore. În timpul ăsta Sorin a adunat ferurile avionului prăbușit iar norocosul Horia s-a ales cu un vas de expansiune de la sistemul pneumatic, care în afară de îndoituri arăta într-o stare incredibil de bună.
Ultima operațiune pe care am facut-o a fost să ridicăm drona (care ne-a scos sufletul la urcare) și să cartografiem zona în speranța că vom identifica ulterior și alte componente mai mari ale IAR-ului.
La coborâre, în drum spre zona de parcare a mașinilor am hotărât ca toate piesele de IAR pe care le vom găsi să le trimitem (după studiu și măsurători) lui Horia pentru a organiza în viitor un muzeu.
Cu toate că schiopăta foarte tare Sorin a refuzat orice ajutor la căratul ferurilor avionului. Era talismanul lui. Am ajuns jos epuizați, până și Tommy renunțase de oboseală să mai alerge.
Pe drum la întoarcere spre București am pus pariu cu Sorin cât va dura până când nevasta îl va da afară din casă pe Horia cu tot cu „fiarele lui ruginite” – încă nu a câștigat nimeni.
Obosiți, dar extrem de fericiți după o asemenea zi, am conștientizat cel mai important lucru:
Construcția unei replici cât mai fidele a avionului IAR 80 e singura „jertfă” pe care o putem aduce înaintașilor noștri.
Autor, ing. Arthur Nicolae
Mai jos sunt prezentate documentele accidentului avionului IAR 81 nr. 371 și o parte din piesele găsite în urma expedițiilor efectuate în Piatra Mare începând cu 2014:
sunt impresionat de lucru care le faceti, este ceva de necrezut, aceasta munca de pasiune pt. IAR 80 este ceva ca in timpuri actuale nu se face, eu sint un pasionat de IAR 80 pentru ca am trait mai multi ani in tara mioritica si pentru ca un as al aviatie din ROMANIA IAR 80, este vorba de PETRE CORDESCU refugiat in Chile si care a decedat in San Fernando acum citeva ani, acest om a plecat din romania spre libertate in 1947 si a zburat cu IAR 80 in Turcia. Am citit de mai mult ca acest exemplar s-ar gasi intrun MUZEU TURCESC. Salutari prieteni al IAR 80.
Multumim foarte mult pentru gandurile frumoase.
Ar fi extraordinar daca ne-ati putea spune povestea pilotului Petre Cordescu.
Arthur
Este un FW 190, nu este IAR 80. 🙁
mi-a placut mult sa intilnesc aceasta pagina cu IAR 80
https://il2sturmovik.com/news/679/dev-blog-300/
Se lucreaza la IAR-80 in IL-2 Sturmovik: Great Battles .
Joc considerat ca cel mai bun simulator ww2 prin fidelitatea si acuratetea pe care o urmaresc. Ar fi interesant daca ati putea colabora cu ei pt. a obtine o cat mai fidela replica in virtual din partea lor ( cu ajutorul resurselor documentare stranse de dnv. , modelului 3d , sesiuni consultanta zoom , pe langa cele pe care le au ei ) si ulterior prin popularizarea IAR-80 la nivel mondial ( jocuri, presa, youtube ) – finantare din partea pasionatilor pt. replica 1:1 zburatoare dorita de dnv. Un fel de cerc virtuos. Bine facut intr-o parte se intoarce ca bine spre dnv. ulterior.